LESENI IZDELKI

Lesene stopnice

Kakšen material je primeren za stopnice?

Pri izbiri vrste lesa za izdelavo stopnic je najpomembnejši faktor, ki ga moramo upoštevati trdnost lesne vrste. Najpogosteje je trdnost lesa podana po Brinell-ovi lestvici:
 • Smreka/jelka: 1,3
 • Kostanj: 1,3
 • Bor: 1,6
 • Hruška: 2,4
 • Breza: 2,6
 • Češnja: 3,0
 • Mahagoni: 3,0
 • Bukev: 3,5
 • Hrast: 3,6
 • Jesen: 4,0
 • Oljka: 5,9


Višja kot je vrednost, trdejši je les. Za izdelavo stopnic je priporočljivo, da uporabimo dovolj trdo vrsto lesa, ki je odpornejša na udarce, seveda je to odvisno od uporabe stopnic, zato ni vseeno ali so to notranje stopnice, kjer se hodi predvsem v copatih ali stopnice, kjer pogosto hodimo v čevljih. Priporočljivo je, da so stopnice izdelane iz lesa trdote vsaj 3,0 po Brinell-ovi lestvici, saj v tem primeru ni zelo verjetno, da bi prišlo tako hitro do poškodb.Masivne stopnice ali furnirane?

S to dilemo se srečuje veliko ljudi, saj ne vedo ali je bolje izbrati stopnice iz masivnega lesa ali furnirano izvedbo. Obe možnosti imata svoje dobre in slabe lastnosti.

Pri masivnih stopnicah se lahko največja težava pojavi, če les ni primerno suh(lahko je preveč suh ali premalo), v tem primeru se ob vgraditvi stopnic lahko pojavijo razpoke, ki seveda nastanejo, če les ni "klimatiziran", to pomeni da ni navlažen oziroma posušen na enako vrednost vlage in temperature kot vlada v prostoru kjer je vgrajen. Druga težava pri vgradnji masivnih stopnic se lahko pojavi, ko so stopnice pritrjene na betonsko podlago, saj v primeru, če se beton ni popolnoma posušil, lahko pride do kapilarnega dviga vlage iz betona in spet se spremeni vlažnost spodnjega dela stopnice, pri čemer nastopijo sile, ki lahko povzročijo razpoke, zato je izrednega pomena, da delo prepustite mojstrom, ki imajo znanje in izkušnje na tem področju.

Furnirane stopnice so popolnoma istega izgleda kot masivne, vendar je osnova najpogosteje iverna plošča, na katero je lepljen 2mm furnir, ob straneh pa je nekaj centimetrski masiven nalimek. Pri izvedbi furniranih stopnic je manjša možnost, da pride do napak, saj je furnir lepljen na lesni kompozitni material, ki pa ima drugačne, v tem primeru bolje lastnosti glede vlage in sprejemanju sil, ki nastajajo v stopnici. Furnirane stopnice lahko brez težav po mnogih letih spet prebrusimo in obnovimo in to večkrat, tako da nekakšne res velike razlike ni med furniranimi in masivnimi. Nekateri ljudje prisegajo na masivo, drugi na kompozitne materiale, v bistvu pa je vse stvar osebne preference človeka katere stopnice izbere.

MIZARSTVO TAJHMAJSTERDružinsko podjetje, Mizarstvo Tajhmajster je ustanovljeno leta 1993, vendar korenine Mizarstva segajo že v davno leto 1960 ...
PROTIVLOMNA VRATAso vrata, primerna za stanovanja v blokih, s 5 točkovnim zaklepanjem, poskrbijo za varno počutje v vašem domu ...
LESENA OKNALes je material, ki človeka spremlja že od samega začetka razvoja. Kvalitetna izdelana lesena okna predstavljajo ...
Telefon: 02 796 52 11 ● Fax: 02 796 52 11 ● GSM: 041 402 606 (Vojko), 031 521 450
Politika varovanja osebnih podatkov  Pravno obvestilo