lesena okna

LESENI IZDELKI

Lesena okna

Lesena okna, preteklost ali prihodnost?


Les kot material ima vsekakor svetlo prihodnost, saj ne obremenjuje narave in je eden izmed obnovljivih virov energije, zato so lesena okna produkt prihodnosti, saj kot kažejo izkušnje iz naših severnih sosed(Nemčija, Avstrija) se les kot gradbeni material spet vrača v modo, kar je tudi prav, saj je ogromno argumentov za uporabo lesa, še posebej na področju gradnje objektov, katere pomemben del pa so tudi lesena okna.


Lesena okna ali PVC okna?


Lesena okna imajo v primerjavi z PVC veliko prednosti. V času katerem živimo, se ozračje globalno segreva, k temu v največji meri pripomore ogljikov dioksid(CO2), zato je pomembno koliko onesnaževanja povzroči izdelek iz različnih vrst materialov. Če primerjamo les in plastiko, ugotovimo, da pri proizvodnji 1m3 plastike v zrak spustimo približno 5 ton CO2, medtem ko proizvodnja 1m3 lesa skladišči 0.9m3 CO2, to pomeni, da ne proizvaja CO2, temveč ga skladišči.

Toplotna prevodnost lesenega okna(okvirja) se giblje med 1,4W/m2K - 1,7W/m2K, medtem ko je toplotna prevodnost 3-komornega PVC okvirja okoli 1,6W/m2K, tako da sta leseno in PVC okno najpogostejših profilov približno enaka. Izredno pomembno pri izbiri okna je zasteklitev, ki je najpogosteje dvoslojna ali troslojna, vmes, med stekli pa je najpogosteje brezbarven žlahten plin argon. Če bi pri dvoslojni zasteklitvi namesto argona uporabili zrak, bi se toplotna prevodnost povečala iz 1,1W/m2K na 1,4W/m2K, pri čemer je nižja toplotna prevodnost boljša od višje. In še ena prednost v prid lesenim oknom je, da je prepustnost zraka na pripirah pri lesenem oknu boljša kot pri PVC, pogoj je seveda, da je leseno okno kvaliteno izdelano. Les je nastajal v velikih tempetarurnih spremembah in je sposoben prenašati temperaturna nihanja, medtem ko lahko PVC pri velikih temperaturnih nihanjih spoka. V primeru požara PVC okna spuščajo izredno strupene dime, zato v nekaterih državah za objekte, kjer se zbira veliko ljudi odsvetujejo PVC in raje priporočajo lesena okna.


Primerjava stara in nova lesena okna


Veliko naših strank ima lesena okna stara že več kot 20 let in najbolj jih moti, da je lesena okna potrebno vzdrževati. Tukaj je porebno reči, da je tehnologija v zadnjih nekaj letih eksponentno napredovala, saj je sedaj že standard uporaba lepljencev(3 sloji lesa zlepljeni skupaj, s tem se zmanjšajo predvsem sile ki nastopajo v lesu) za izdelavo oken, leseni okvirji so debelejši kot včasih, da o zasteklitvi sploh ne govorimo, saj so starejše zasteklitve v primerjavi z sedanjimi zasteklitvami več kot 5x energijsko bolj potratne. Velik napredek se dogaja tudi na področju premazov, kjer so z nanotehnologijo že razvili premaze, ki so odporni na UV žarke, ki najbolj poškodujejo zunanji premaz lesenega okna.


Zasteklitev lesenega okna


Zasteklitev lesenega okna je najpomembnejše pri obravnavanju energetske učinkovitosti okna, saj je steklena površina predstavlja tudi do 90% celotne povšine okna, lesen okvir pa le približno 10% pri standardno velikem oknu, zato je izrednega pomena vgradnja stekla, ki ima dobre lastnosti pri zadrževanju toplote.

Najpogosteje se uporabljajo 3 vrste zasteklitev, čeprav jih obstaja veliko več:

  • steklo 4-16-4 (4mm debelo steklo - 16mm vmesnega prostora - 4mm debelo steklo) z toplotno prevodnostjio 2,8W/m2K pri čemer je vmesen prostor polnjen z zrakom
  • steklo 4-16-4 (4mm debelo steklo - 16mm vmesnega prostora - 4mm debelo steklo) z toplotno prevodnostjio 1,1W/m2K pri čemer je vmesen prostor polnjen z argonom
  • steklo 4-12-4-12-4 (4mm debela stekla z 2 komorama) z toplotno prevodnostjo 0,7W/m2K pri čemer je vmesen prostor v 2 komorah polnjen z argonom.


Trendi uporabe energetsko učinkovitega stavbnega pohištva narekujejo že kot minimalen standard leseno okno z dvojno zasteklitvijo, vedno več pa je povpraševanja po lesenih oknih z trojno zasteklitvijo, še posebej zaradi ekonomske upravičenosti investicije, saj se nam investicija povrne v izredno kratkem času, prav zaradi manjše porabe energentov za ogrevanje.

Pri izbiri lesenega okna ter zasteklitve le tega je izrednega pomena zasteklitveni distančnik. Pri večini sedaj vgrajenih oken je ta iz aluminija, pri čemer pa nastane toplotni most, saj je aluminij v primerjavi z zrakom ali argonom, ki sta med stekli, odličen toplotni prevodnik. Torej, če je le možno izberite namesto zasteklitve lesenega okna z aluminjastim distančnikom, distančnik, ki je iz materiala z dobrimi toplotno izolacijskimi lastnostmi, na primer PVC distančnik, s tem dodatno zmanjšamo izgube celotnega lesenga okna tudi za več kot 10%.


Zakaj se okna (stekla) rosijo


Pri starih lesenih oknih ne poznamo rosenja stekel, saj ta okna ne tesnijo dobro in omogočajo pritok hladnejšega zraka v prostor, tako da ni tako velikih temperaturnih razlik med zunajim in notranjim delom ob oknu, ker pa slabo tesnenje povzroča velike toplotne izgube in pihanje mrzlega zraka, ta zrak veže nase odvečno vlago iz zraka zato ni efekta rosenja stekel. Nova lesena okna pa so zasnovana tako, da dobro tesnijo in ne prepuščajo hladnega zraka v prostor. Težava se pojavi pri oknih, ki imajo slabo zasteklitev, to so stekla z nizko toplotno zaščito, zato je pomembno pa pri izbiri lesenih oken polagate velik pomen na toplotno izolativnost stekla(manjša je toplotna prevodnost stekla, boljša je zasteklitev). Rositev stekel lahko razložimo z fizikalno zakonitostjo, saj topel zrak lahko sprejme več vlage kot hladen zrak. Pri ohlajanju zraka na notranji strani stekla("slaba stekla" na primer - k = 1,5W/m2K ter višje vrednosti) se lahko zgodi, da pri določeni dovolj nizki temperaturi-rosišču, pride do 100% nasičenosti zraka z vlago, zato nastopi kondenzacija in stekla se rosijo.

Težave se lahko pojavijo tako pri lesenih kot pri PVC oknih, čeprav je pri lesenih oknih ta efekt malenkost manjši, saj les kot naravni material "diha" kot pogovorno večkrat to imenujemo. Rosenje v največji meri pojavlja v prostorih z visokim odstotkom vlage v zraku, zato je priporočljivo večkratno zračenje.


Les + aluminij


Najkvalitnejša in najtrajnejša izvedba okna je leseno okno, ki je na zunanji prekrito z aluminijem. Pri tem aluminij ščiti leseno okno pred vremeskimi vplivi, ob enem pa lahko zrak kroži med aluminjastim profilom in lesom ter s tem omogoča optimalno prezračevanje.


Vrste lesenih oken


Lesena okna vam lahko ponudimo v 3 izvedbah:
  • debeline 68mm Običajna lesena okna z dvojno zasteklitvijo(Ug=1.1 W/m2K)
  • debeline 78mm Nizkoenergetska lesena okna z trojno zasteklitvijo(Ug=0.7 W/m2K)
  • leseno okno z ALU profilom Lahko z dvojno ali trojno zasteklitvijo


Najpogostejši les za izdelavo lesenih oken so:
  • smreka
  • macesen
  • meratni
  • hrast
MIZARSTVO TAJHMAJSTERDružinsko podjetje, Mizarstvo Tajhmajster je ustanovljeno leta 1993, vendar korenine Mizarstva segajo že v davno leto 1960 ...
PROTIVLOMNA VRATAso vrata, primerna za stanovanja v blokih, s 5 točkovnim zaklepanjem, poskrbijo za varno počutje v vašem domu ...
LESENA OKNALes je material, ki človeka spremlja že od samega začetka razvoja. Kvalitetna izdelana lesena okna predstavljajo ...
Telefon: 02 796 52 11 ● Fax: 02 796 52 11 ● GSM: 041 402 606 (Vojko), 031 521 450
Politika varovanja osebnih podatkov  Pravno obvestilo